Hag Hanuka Sameah

Pred nama je naš, možda, najveseliji blagdan, Hanuka, praznik svjetla. Za razliku od Šabata i ostalih blagdan, kada je paljenje šabatnih i blagdanskih svijeća u domeni žena, za Hanuku svijeće pali muškarac, otac obitelji.

Micva je u svom domu upaliti jednu svijeću , a ispred kuće palila se svijeća pristojnosti !

Židovska tradicija sve stvari vezane uz kuću ” prema unutra “daje ženi, a one ” prema van” daje muškarcu, a svrha paljenja svijeća je obznana čuda prema van !

I taj običaj je ostao sve do danas. Ali nije ostalo samo na jednoj svijeći dnevno, nego je ideja evoluirala u paljenje po jedne svjećice više svaki dan jer osoba u svom životu treba duhovno rasti . Tako je nastao poseban svijećnjak, koji je nazvan hanukija i koji ima devet svijeća, od kojih osam mora biti u istom nivou, a deveta, šamaš

( sluga ), mora biti na neki način odvojena. Tokom vremena u aškenaskoj tradiciji se razvio običaj da svaki član domaćinstva pali svoju vlastitu hanukiju. Micva je upotrijebiti hanukije s maslinovim uljem, jer obznanjujemo ,, čudo ulja “, ali je sasvim u redu upotrijebiti i obične svijeće, kupljenje u trgovini , ali ne one kupljene u crkvi.

U oba dva slučaja trebamo paziti da količina ulja ili veličina svijeća budu dovoljne za minimum 30 minuta gorenja. Svijeće palimo u sumrak ili kad padne mrak, a u kući ih je najbolje paliti kad se sakupi cijela obitelj. To doprinosi obiteljskoj atmosferi i povećava micvu

,, objavljivanja čuda “. Svijeće se mogu upaliti i kasno u noć, sve dok su ukućani budni. Najbolje mjesto za paljenje hanukije je ispred ulaznih vrata kuće, na lijevoj strani ( mezuza je na desnoj strani i tako smo okruženi s micvot ).

Takav je običaj u Izraelu.

U Evropi se razvio običaj paliti hanukiju u prozoru koji gleda na ulicu, ali u slučaju opasnosti, može i unutar stana na komodi ili stolu. Nakon paljenja svijeća hanukiju, ne smije se micati dok svijeće ne izgore, a nakon 30 min svijeće se mogu ugasiti.

Ohrabrujem Vas da ove godine i sami upalite hanuka svijeće u svojim kućama. Unesimo nešto židovsko u svoje živote i život svojih ukućana, par svijeća i nekoliko krafni može učiniti veliku promjenu.

U ime članova Koordinacije židovskih općina u RH i u svoje osobno ime želim Predsjednici , njenoj obitelji, kao i članovima Židovske općine Rijeka, te njihovim obiteljima i prijateljima Sretnu Hanuku sa željom da nam ovaj blagdan svojom simbolikom svjetla donese mir i radost.

FREILIH HANUKA/ HANUKA SAMEAH/ SRETNA HANUKA
Vaš Luciano Moše Prelević