Obilježavanje srušene sinagoge

U programu obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust 27. siječnja 2015. na Židovskom groblju u Rijeci, učenici 7. i 8. razreda su sa svojim učiteljima u okviru provedbe međunarodnoga Projekta Šafran (The Crocus Project) Irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu uručili su dogradonačelniku Grada Rijeke pisanu podršku za postavljenje spomen-obilježja na mjestu Velike sinagoge, čime su potpomogli dugogodišnje nastojanje Židovske općine Rijeka za obilježavanjem toga mjesta.

Slijedom dopisa gradonačelnika gospodina Vojka Obersnela školi Škurinje, suradnjom Grada Rijeke, Židovske općine Rijeka i TZ Grada Rijeke nedavno je postavljen “city light” – oznaka lokacije sa slikama na mjestu nekadašnje srušene Riječke sinagoge 1944.g. uz popratni tekst profesorice Radmile Matejčić, pokojne autorice knjige “Kako čitati grad” u izdanju naklade Kvarner.

Tim povodom predsjednica Židovske općine Rijeka gospođa mr. sc. Irena Deže-Starčević pozvala je sve učenike i učitelje koji su sudjelovanjem u prošlogodišnjem Projektu Šafran doprinijeli ostvarenju ove vrijedne suradnje da dođu u utorak, 17. studenoga 2015. u 16 sati na mjesto nekadašnje Velike sinagoge i zajedničkom fotografijom obilježe uspješnu suradnju.

Događaju je nazočio i glavni rabin u Hrvatskoj Lucijan Moše Prelević. Nakon zajedničkoga fotografiranja, uslijedio je susret i razgovor u sinagogi.